NZRA Rescue Workshop

(25.-27.11.2009)

NZRA = New Zealand Rafting Association. Kolmen päivän mittaiselle turvallisuus- ja pelastuspäiville osallistuu nelisenkymmentä Uuden-Seelannin eteläsaarella työskentelevää kumilauttaopasta. Ensimmäinen päivä alkaa miehekkäällä kuntoradalla. ”Ass kicker” –nimisen radan tarkoitus on ”testata/varmistaa osallistujien kyky toimia joki-/koskiympäristössä”. Radan läpäiseminen kestää noin kaksi tuntia, ja se sisältää uimista, kiipeämistä, uimista, könyämistä, uimista, erilaisia tehtäviä ja uimista. Lisäksi radan läpäisemiseksi joutuu useamman kerran uimaan koskessa. Tehtäviin kuuluu muun muassa uiminen pelastusliiveihin kiinnitetyn köyden varassa ja köydestä irrottautuminen, laskeutuminen jyrkänteeltä köyden varassa koskeen ja uiminen vastarannalle akanvirtaan, köyteen sotkeutuneen uhrin pelastaminen koskesta veistä käyttäen, 170 metriä pitkän kallioon louhitun tunnelin läpi uiminen, ynnä paljon muuta. Niin, ja mainitsinko jo uimisen?

Seuraavat kaksi päivää kuluvat samanlaisissa tunnelmissa, höystettynä tositilannetta kuvaavilla ensiaputehtävillä ja aikarajoilla. Paikkana on Shotover-joki Queenstownissa. Näiden pelastautumispäivien jälkeen on Raft guide –kurssi paketissa, ja olen muutaman viikon harjoittelujaksoa vaille valmis viemään asiakkaita kohti valkoista kuolemaa...

Torstai-iltana Queenstown saa kokea jotain kaameaa, kun kurssimme (lähes) viimeisen illan vietto vie 8+1 henkeä paikalliseen Irish pubiin, jossa sattuu olemaan Open mic –ilta. Ei aikaakaan, kun kurssimme on vallannut estradin erilaisin soittimin huuliharpuista ja bongorummuista kitaroihin, ja muut asiakkaat joutuvat oppimaan mm. suomalaisia juomalauluja. Taiteellinen taso ei ehkä aivan vastaa musiikin ammattiopiskelijoiden päättökonserttien tasoa sen enempää Aucklandissa kuin Jyväskylässäkään, mutta kurssimme varsin mainio yhteishenki kulminoituu (ainakin itseämme) miellyttävällä tavalla.

..... , . , . .Maisemia matkalla Queenstowniin


..... , . , . .Multiple hazard situation


..... , . , . .Foot entrapment


..... , . , . .Hui!


..... , . , . .Kurssin pääkouluttaja Rachael Moore

Ei kommentteja: