Luottokamppeet

.
Kuivapuku Palm Stikine
Autoilun lisäksi koskimelontaan kuuluu kiipeily/ryömiminen/könyäminen vaikeakulkuisessa maastossa, jossa rinteen kaltevuus > 45° ja kasvillisuus mielellään piikikästä. Mukana on reilu 20 kg muovia, muotoiltuna kätevästi olkapäällä kulkevaksi 2,5-metriseksi kajakiksi, sekä mela, joka viidakkomaisen kasvillisuuden keskellä pyrkii aina kulkemaan eri puolelta puuta kuin melan kantaja. Vesisateen lisäksi asiaankuuluvia sääilmiöitä ovat hyytävä tuuli, pakkanen ja paarmat. (Kaksi viimeistä voivat esiintyä samanaikaisesti vain ulkoilmaharrastuksissa). Vaihda siis jo tyylikkäät kukkashortsisi kunnolliseen kuivapukuun, eivätkä koskimelonnan oheistoiminnot tunnu enää lainkaan epämiellyttäviltä.

Oheistoimintojen lisäksi kuivapuku on hämmästyttävän mukava itse melonnassa: Kuivat sukat, vaikka kahlaat polvia myöten vedessä. Kuiva vyötärö, vaikka aukkopeiton tuubi valuisi polviin saakka ottaessasi hapanta vesiputouksen alla. Melonnan jälkeen kuiva kerrasto on helpompi kuivattaa vesisateessa kuin mitä märkä kerrasto olisi. Ei vaikeasti kuivatettavia neopreenikamppeita. Vain yksi haalari, jonka voit kuivattaa auton penkille levitettynä. (Halutessasi voit käyttää kuivasäkkiä tai pressun kulmaa auton penkin suojana.) Helteellä kuivapuku on ihan yhtä kuuma kuin tavallinen melonta-anorakki. Jos väkisin pitää jotain negatiivista keksiä, niin haalarin vetoketju on selkäpuolella sellaisessa paikassa, että tarvitsen aina kaverin avuksi kun puen tai riisun kuivapuvun. Eipähän tule lähdettyä yksin joelle!



Hypotermia-haalari

Nimestään huolimatta tämä haalari ei aiheuta hypotermiaa, vaan on tarkoitettu ehkäisemään sitä. Haalari pitää tuulen ja sadeveden ulkopuolella, mutta lämpö pysyy hopeanvärisen sisäpinnan avulla tehokkaasti haalarin sisäpuolella. Pieneen tilaan taittuva äärimmäisen kevyt haalari on helppo ottaa mukaan kajakkiin, ja leirissä sillä on ulkonäkönsä vuoksi kohtuullinen viihdearvo: Saapuessani töihin Bliss-stickin kajakkitehtaalle minua luultiin sähkölaitoksen mittarinlukijaksi, kun olin pukeutunut tähän haalariin. Jos vielä saat hankittua saman haalarin punaisena, niin näkyvyys on parempi!

Haalareita ja hanskoja – taitaa lisänimi saada pian jatketta. Sekä hanskat että kuivapuku ovat lämpiminä päivinä Kaituna-joella saaneet huomiota, mutta samaan aikaan olen melonnan päätteeksi katsellut ihmisten teippaavan rystysiään ja naarmuisia sääriään...



Keen-sandaalit

Kolme vuotta vanhat, ja vieläkin kuin uudet. Satoi tai paistoi. Villasukkien kanssa lämpimät, eivätkä sukat kastu sateellakaan. Helteellä viileät, hyvät ja tukevat kiipeillä kanjonin reunalla. Melontatossujen lisäksi ainoat kengät, joita olen käyttänyt koko reissulla. Pienemmillä ihmisillä saattavat mahtua kajakkiinkin, ja ovat silloin varmasti hyvät creecking-kengät!




Otsalamppu

Pohjolassa on kesäisin valoisaa myös yöllä, etelälässä ei. Tätä ei aina tule ajatelleeksi, kun pakkaa kamppeita melontaretkelle etelän maihin. Makaronin keittäminen ja joskus jopa joelta pois käveleminen on huomattavasti vaivattomampaa kun on vähän valoa matkassa.



Opaskirja

Tämän kanssa kulkiessa eivät joet lopu heti kesken. Teosta saa varsin kätevästi ainakin Uuden-Seelannin kajakkikaupoista.

2 kommenttia:

Mikael kirjoitti...

Nämä sinun kirjoitelmat vaan pahentaa vieroitusoireita. Hauskaa luettavaa.

-Nuori mies

Unknown kirjoitti...

Erinomainen opaskirja. Luettu on.
-Pertti