Rangitata rafting

(16.-21.11.2009)





















Raft guide –kurssin kolmanneksi viikoksi ajamme sateiselta länsirannikolta viikoksi Rangitata-joelle lähelle Christchurch-nimistä kaupunkia. Melkoinen maisemareitti, ja joellakin maisemat ovat jälleen kerran suoraan Sormusten herra –trilogiasta! Oma kamera jää valitettavasti matkasta, mutta onneksi yhdellä kurssikaverilla on mukanaan vedenkestävä pokkari.

Rangitata-joen vesi on pääosin lähtöisin jäätiköltä, joten vesi on voimakkaasti turkoosin väristä. Virtaama vaihtelee sääoloista riippuen 70 ja 700 kuution välissä. Säät ovat kurssiamme ajatellen suotuisat: Vesimäärä pysyy kohtuullisessa 85 kuutiossa, ja kaikki viisi päivää joella ovat aurinkoisia. Olen luopunut hanskoista, mutta kirkas auringonpaiste piirtää käsiini pysyvät hanskat...

Suurin osa viikosta kuluu perusasioiden harjoittelussa: pienten akanvirtojen kiinniottamista ja tarkkoja linjoja II-III –luokan koskissa. Tehokkaana motivaationkohottajana tälle harjoittelulle toimii osuuden loppupäässä olevat kaksi isompaa koskea: jäykkää nelosta, juuri ja juuri tohtisin kajakilla näihin koskiin tulla. Tällaisten koskien niskalla on luonnollisesti hyvä harjoitella kaikkia perustaitoja... Viikon aikana ehditään isommissa koskissa nähdä kaikenlaista: kumilautta jää honttoon surffaamaan ja ukkoja roikkuu köyden varassa lautan ulkopuolella, lautan kippari lentää takaperin voltilla (kajakkimelojan perspektiivistä erittäin suureen) honttoon, hyviä linjoja, ei niin hyviä linjoja... Luotto kurssin kouluttajiin on varsin vankka: Oma-aloitteisesti en olisi kumilautalla näitä paikkoja laskenut, mutta mittasuhteet ovat tässä touhussa näköjään vähän toisenlaiset kuin kajakkimelonnassa. Kunhan vain pysyy lautan sisäpuolella!

Viikkoon kuuluu tietysti myös uimista sekä pelastusharjoituksia, kirjallinen koe ja solmukoe. Kengännauhojen kanssa olen edelleenkin auttamattoman hidas, mutta solmukokeeseen olen narunpätkän kanssa harjoitellut, ja tuloksena on täysi kymppi, jee!



..... , . , . .Rangitata Upper Gorge


..... , . , . .Olisikohan sittenkin turvallisempaa meloa?


..... , . , . .Missä se linja oikein olikaan?


..... , . , . .Uinti- ja pelastusharjoituksia


..... , . , . .Rangitata-joen harmaanturkoosia vettä

2 kommenttia:

Valpuri kirjoitti...

Kivoja kuveja! Vesi näyttää mahtavan ihanalta. Mikä mahtaa olla tämänhetkinen lämpötila, veden ja ilman?

Anonyymi kirjoitti...

Jou!

Päädyinpä minäkin kerran tuolle Rangitatalle. Vettä oli tuolloin vähä vajaa 400 mottia, niin paljon, etteivät enää lautanneet, ja naureskelivatkin, kun kuulivat, että olemme menossa kajakeilla melomaan.

Ja huutiahan sitte tuli, piikkipuskissa könyämistä, eksymistä muista jne. perusshaissea.

Miä